Het was weer een prachtige show. Kampioenen gefeliciteerd.

Rianne Praat nu ’eindelijk’ zelf de ring in met koe Hetty


Artikel verschenen in het logo NHD van 25 februari 2019.

Rianne Praat

Rianne Praat met Hetty.

OUDE NIEDORP

De jeugd heeft de toekomst. Daar zijn ze zich bij de Wintershow in Middenmeer terdege van bewust. De organisatie is dan ook maar wat blij dat de deelnemerslijst van dit jaar opnieuw een aantal jonge debutanten telt. Onder hen Rianne Praat (18) uit Oude Niedorp.


Als vaste bezoeker van de jaarlijkse veekeuring in de manege van de Wieringermeerruiters had ze het al een tijdje op haar wensenlijstje staan. En nu is het ’eindelijk’ gelukt om haar vader, melkveehouder Albert Praat, over te halen om een van hun koeien mee te laten doen aan de Wintershow.

De keuze is daarbij gevallen op Hetty. ,,Een vrij rustige koe”, zegt Rianne Praat over het dier waarmee ze volgende week woensdag voor de jury verschijnt. ,,Ze neemt snel wat van je aan. En het is ook wel een nieuwsgierig beest.”

De afgelopen weken hebben de twee heel wat uren met elkaar doorgebracht. ,,Er gaat best veel tijd in zitten”, vertelt Rianne, die de MBO-opleiding melkveehouderij doet op het Nordwin College in Leeuwarden. ,,Je moet aan elkaar wennen en op een bepaalde manier leren lopen. Dat blijven we goed oefenen. En dan moet de koe natuurlijk nog geschoren en schoongemaakt worden.”

Tips

Ze krijgt daarbij tips van meervoudig Wintershow-winnaar Willem Bakker uit Nieuwe Niedorp. En ook bij de firma Rooker in Aartswoud, waar Rianne stage loopt, weten ze wat er tijdens de keuring van haar verwacht wordt. ,,Ze vinden het heel leuk dat ik meedoe. En de kenners denken dat Hetty best een goede kans maakt om in de prijzen te vallen. Of ik al zenuwachtig ben? Het is op zich wel spannend, omdat het de eerste keer is. Maar ik heb er vooral heel veel zin in.”

Zoeken

Wijzigingen

sponsor rabobank